Khat Thuluth (Jasim An-Najafi, Iraq)

View previous topic View next topic Go down

Khat Thuluth (Jasim An-Najafi, Iraq)

Post  baki on Fri Jan 16, 2009 7:34 am







Last edited by baki on Sat Jan 17, 2009 6:58 pm; edited 1 time in total
avatar
baki
Admin

Posts : 49
Join date : 09/01/2009
Location : Selangor, Malaysia

View user profile http://khat.forumotion.net, htttp://www.arabiccalligraphy.wordpr

Back to top Go down

Masya-Allah

Post  Lukhman Al-Yusufi on Sat Jan 17, 2009 12:02 am

Masya-Allah, cantiknya. Bukan saja khat Thuluthnya, malah khat Nasakhnya saya suka...
avatar
Lukhman Al-Yusufi

Posts : 10
Join date : 15/01/2009
Age : 25
Location : Kuching, Sarawak

View user profile http://lukhmanyusufi.blogspot.com/

Back to top Go down

assalamualaikum

Post  salam on Wed Jan 21, 2009 4:17 am

apa pbezaan aliran penulisan yg di gunakan oleh khattat Jasim dan khattat Hashim Al-Baghdady,ust?blh ust jelaskan apa maksud mazhab di dalam penulisan khat?

salam

Posts : 3
Join date : 21/01/2009
Age : 28
Location : UKM,Bangi

View user profile

Back to top Go down

Re: Khat Thuluth (Jasim An-Najafi, Iraq)

Post  baki on Wed Jan 21, 2009 3:53 pm

Tulisan Ustaz Jasim An-Najafi hampir sama dengan tulisan Hasyim Al-Baghdadi, malah ada yang mengatakan Jasim An-Najafi ini sebagai pengganti Hasyim kerana kualiti tulisannya memang mantap dan konsisten.
Mazhab di dalam seni khat mengikut apa yang saya faham ialah aliran atau ikutan gaya tulisan sesuatu tempat atau guru. Misalnya mazhab Turki dan Mesir ada beberapa perbezaan di dalam tulisan thuluth dan nasakh.
avatar
baki
Admin

Posts : 49
Join date : 09/01/2009
Location : Selangor, Malaysia

View user profile http://khat.forumotion.net, htttp://www.arabiccalligraphy.wordpr

Back to top Go down

mantapnya

Post  koriey on Sat Jan 31, 2009 12:17 am

khat ustz Jasim ni memang mantap dan ana sukakan gaya penulisannya..ana ada cadangan ni ustaz..apa kata ustaz adakan pertandingan khat dan minta peserta postkan dalam laman ni..ustaz buatlah penilaian dan hadiahnya terpulang pada ustaz..pen khat sebatang pun dah dikira ok dah..pertandingan ni hanya terbuka untuk yang amatur sahaja supaya peserta boleh belajar..apa pendapat ustaz??
avatar
koriey

Posts : 20
Join date : 26/01/2009

View user profile http://www.penakhat.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Khat Thuluth (Jasim An-Najafi, Iraq)

Post  baki on Sat Jan 31, 2009 6:33 pm

Cantik cadangan anta tu Koriey. Boleh menjadi galakan kepada yang baru-baru ni. Sekarang pun susah nak jumpa pertandingan khat, Insya Allah kita cuba bila sampai masa nanti. Cuma kalau ada sponsornya lagi cantik ni Very Happy .. Seperkara lagi, mungkin perlu ahli forum ramai sikit lagi untuk buat pertandingan ni..
avatar
baki
Admin

Posts : 49
Join date : 09/01/2009
Location : Selangor, Malaysia

View user profile http://khat.forumotion.net, htttp://www.arabiccalligraphy.wordpr

Back to top Go down

Re : cadangan

Post  koriey on Sun Feb 01, 2009 12:38 am

buat peringkat awal ni ana akan cuba sebarkan web ni kepada rakan2 yang lain supaya bilangan ahli bertambah ramai..untuk sponser tu kita leh usahakan sama2 Laughing
avatar
koriey

Posts : 20
Join date : 26/01/2009

View user profile http://www.penakhat.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Khat Thuluth (Jasim An-Najafi, Iraq)

Post  Firdaus™ on Thu Feb 05, 2009 7:37 am

bolehla ana sertai sama ustaz Wink
lama dah tak menulis, keras tangan dah...

Firdaus™

Posts : 6
Join date : 17/01/2009

View user profile

Back to top Go down

Re: Khat Thuluth (Jasim An-Najafi, Iraq)

Post  Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum