Masalah Kertas

View previous topic View next topic Go down

Masalah Kertas

Post  salam on Wed Jan 21, 2009 4:29 am

ust,kat mana ada jual kertas yg sesuai utk tulis khat?buat masa ni saya hanya menggunakan kertas biasa dan pen khat utk buat latihan sebab dah kehabisan kertas yg boleh ditulis atasnya m'gunakan resam..

salam

Posts : 3
Join date : 21/01/2009
Age : 28
Location : UKM,Bangi

View user profile

Back to top Go down

Re: Masalah Kertas

Post  baki on Wed Jan 21, 2009 3:40 pm

Kertas yang sesuai berlatih menulis khat ialah kertas licin (glossy). Cuma untuk membelinya ada masalah sikit sebab stationery biasa jarang menjual kertas jenis ini. Kalau di Shah Alam cuba cari kedai "Nelson art", seksyen 2, dekat dengan UITM. Dulu saya pernah beli di situ. Kalau di area gombak, ada dijual di "West star stationery", Taman Melawati.
avatar
baki
Admin

Posts : 49
Join date : 09/01/2009
Location : Selangor, Malaysia

View user profile http://khat.forumotion.net, htttp://www.arabiccalligraphy.wordpr

Back to top Go down

Buat kertas sendiri

Post  Lukhman Al-Yusufi on Sat Jan 24, 2009 2:43 am

Ustaz ada tips tak macam mana nak hasilkan kertas sendiri khas untuk berlatih khat?
avatar
Lukhman Al-Yusufi

Posts : 10
Join date : 15/01/2009
Age : 24
Location : Kuching, Sarawak

View user profile http://lukhmanyusufi.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Masalah Kertas

Post  baki on Sat Jan 24, 2009 5:01 am

Memang ada cara-cara membuat kertas sendiri untuk menulis khat.. InsyaAllah ada masa nanti saya akan cuba masukkan di sini tip-tip membuat kertas.
avatar
baki
Admin

Posts : 49
Join date : 09/01/2009
Location : Selangor, Malaysia

View user profile http://khat.forumotion.net, htttp://www.arabiccalligraphy.wordpr

Back to top Go down

kertas khat

Post  koriey on Sat Jan 31, 2009 12:07 am

ana ada sdikit tips mungkin kelakar juga tapi buat masa sekarang ana gunakan cara ni..caranya ialah ana ambik kertas poster ape2 poster ajelah asalkan licin..ana gunakan bahagian belakang poster tu..ana ambik poster pilihanraya dulu dan gunakan belakangnya..kelakar juga kan..daripada membazir lebih baik ana ambik ( dengan izin ) dan ana gunakan untuk tulis khat..kat rumah ana bertimbun ana ambik nak buat khat...nak beli payah juga nak dapat jadi ana gunakan cara ini... Very Happy Very Happy
avatar
koriey

Posts : 20
Join date : 26/01/2009

View user profile http://www.penakhat.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Masalah Kertas

Post  Lukhman Al-Yusufi on Wed Feb 04, 2009 1:33 pm

koriey wrote:ana ada sdikit tips mungkin kelakar juga tapi buat masa sekarang ana gunakan cara ni..caranya ialah ana ambik kertas poster ape2 poster ajelah asalkan licin..ana gunakan bahagian belakang poster tu..ana ambik poster pilihanraya dulu dan gunakan belakangnya..kelakar juga kan..daripada membazir lebih baik ana ambik ( dengan izin ) dan ana gunakan untuk tulis khat..kat rumah ana bertimbun ana ambik nak buat khat...nak beli payah juga nak dapat jadi ana gunakan cara ini... Very Happy Very Happy

Wah, bernas jugak idea ni...
avatar
Lukhman Al-Yusufi

Posts : 10
Join date : 15/01/2009
Age : 24
Location : Kuching, Sarawak

View user profile http://lukhmanyusufi.blogspot.com/

Back to top Go down

Masalah Kertas

Post  mkwazli on Thu Sep 02, 2010 9:57 am

Salam,

Tuan pernah terfikir mesin fax. Pernah dengar kertas mesin fax. Anda bukan boleh buat latihan sahaja tetapi, koleksi sekali. Cuba dahulu baru tahu. Boleh buat BANNER lagi. Wink . Kalau berjaya share la ye. Saya dah cuba dah....

mkwazli

Posts : 1
Join date : 02/09/2010

View user profile

Back to top Go down

Re: Masalah Kertas

Post  Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum